Johan Katerberg, Business Development Manager Urban Farming

marketing Mensen

‘Het proces van zaadje tot kiem en volwassen plant is enorm fascinerend’

Bever Innovations is groot geworden in intelligente LED-oplossingen. In plaats van sec LED-armaturen levert het bedrijf totaaloplossingen, waarbij een optimale zichtbaarheid, veiligheid en energiezuinigheid hand-in-hand gaan met eenvoudig beheer (op afstand). Dit is vooral zichtbaar in de divisie Fuel. Voor Horti ligt dit iets gecompliceerder. Het is voor ons onmogelijk om een complete kweekoplossing te leveren, maar we kunnen hierin wel heel ver gaan. Bijvoorbeeld door naast de kweekkaren en intelligente verlichtingssturingen ook procesautomatisering mogelijk te maken. Zodat de kweekkarren automatisch en op afstand verplaatst kunnen worden, bewateringssystemen eenvoudig ingeregeld kunnen worden en maatregelen om plantjes te oogsten, aanzienlijk worden vereenvoudigd. Om hier nog beter invulling aan te geven, voeren we gesprekken met diverse robotleveranciers én met (potentiële) klanten. Alle feedback gaat terug naar onze R&D afdeling, zodat we onze kweekproducten nóg beter kunnen toespitsen op de klantvraag en zodat we goede zakelijke keuzes kunnen maken.

Bruggen bouwen

Ik ben in september 2018 begonnen bij Bever Innovations. Daarvoor heb ik altijd commerciële en marketingfuncties gehad, maar ik heb een technische achtergrond. Ik heb Elektrotechniek gestudeerd aan de Universiteit Twente. Echter heb ik het grootste deel van mijn carrière in de telecommunicatie gewerkt, bij KPN en Ericsson. Daarnaast heb ik 1,5 jaar gewerkt in de elektronicabusiness, bij NXP. Hoewel dit heel andere bedrijven zijn dan Bever Innovations, hebben de werkzaamheden grote raakvlakken. Als productmanager bij KPN zocht ik actief naar mogelijkheden om bepaalde producten beter te vermarkten, evenals naar optimalisaties om de producten beter bij de klantvraag te laten aansluiten. En ook in mijn rol bij NXP bouwde ik bruggen tussen klanten, producten en ontwikkelaars.

Fascinerende processen

Met mijn technische, marketing- en verkoopachtergrond zit het dus wel goed. Ervaring in de hortisector had ik bij het aanvangen van deze functie niet, maar ik heb wel al jarenlang een eigen moestuin. Ik weet wat ervoor nodig is om bijvoorbeeld sla, rode bieten en aardappels te kweken. En ik vind het enorm fascinerend om het proces van zaadje tot kiem en volwassen plant te volgen. Op kleine, maar ook op industriële schaal. Klanten merken en waarderen dit. Sinds kort heb ik de mini-versie van de Leaf Carrier (Little Leaf) in huis staan, waarmee ik nog beter inzicht krijg in het (professionele) kweekproces. Op dit moment ben ik sla aan het kweken. De meeste zaadjes zijn hun kiemstadium inmiddels voorbij en sommige plantjes krijgen zelfs al blaadjes. Ik kan niet wachten tot het moment dat ik de planten kan gaan oogsten…