Vegetable and herb seedlings

Leaf Carrier – voor de productie van jonge groente- en kruidenplantjes

Liesbeth van Deemter Bever Innovations

Om een snelle en efficiënte productie van groenten en kruiden zoals tomaten, komkommers, paprika’s, pepers, courgettes, basilicum en munt te garanderen, zijn kwekers niet alleen afhankelijk van de klimaatomstandigheden in hun kas, maar ook van de (uniforme) productkwaliteit en afmeting van de jonge plantjes. De ontwikkeling van zaadje tot kiem en jong plantje moet dan ook uiterst zorgvuldig gebeuren. Voor jonge groente- en kruidenplantjes moet het kweekproces zo snel, consistent en (kosten)efficiënt mogelijk plaatsvinden. De 10-laagse waterdichte Leaf Carrier van Bever Innovations kan hier optimaal in voorzien.

De belangrijkste voordelen van de Leaf Carrier, voor de productie van jonge groente- en kruidenplantjes

Het zaaien, kiemen en ontwikkelen van jonge groente- en kruidenplantjes vindt grotendeels plaats in klimaatcellen, labs en vitro-omgevingen, waar onder andere temperaturen, licht, luchtvochtigheid en CO2 vraaggestuurd geregeld kunnen worden. Maar er zijn ook nog veel kwekers die kiezen voor een ‘kas in kas’ systeem, waarin regelmatig vochtige lucht wordt gespoten en waarin de plantjes afhankelijk zijn van het beschikbare zonlicht. Om dit proces maximaal te beheersen en negatieve effecten zoals verrotting, uitdroging en/of verbanding tegen te gaan, is echter niet eenvoudig.

De productie van jonge groente- en kruidenplantjes vond tot voor kort grotendeels plaats op de grond of in vaste stellingen en standaard CC/Deense Trolleys. Echter kennen beide systemen nogal wat haken en ogen. Waar plaatsing op de grond het maximaal beschikbare kweekoppervlak flink doet afnemen, zorgt ook de productie in vaste stellingen en standaard trolleys voor uitdagingen. Zo is het niet eenvoudig om alle plantjes in deze stellingen en trolleys goed en gelijkmatig te laten opkomen. De kweekbakjes/trays met steenwol, kokos, perliet of potgrond moeten regelmatig worden gewisseld en/of gedraaid, om ieder zaadje en/of jong plantje van de juiste hoeveelheid licht en vocht te kunnen voorzien. Bovendien moeten de producten voor iedere bewerking (verspenen/verplanten, enten, …) worden overgepakt op karretjes, voor transport richting de bewerkingsruimte.

De 10-laagse, waterdichte Leaf Carrier biedt hiervoor een passende oplossing, waarbij een maximaal kweekoppervlak, een uniforme groei én een optimale (logistieke) efficiëntie perfect hand-in-hand gaan. De Leaf Carrier komt het best tot zijn recht in klimaatcellen, labs of vitro-omgevingen, maar ook in standaard plantenkassen kunnen enorme winsten worden behaald. Niet voor niets wordt de innovatieve, mobiele kweekkar door steeds meer jonge plantjeskwekers omarmd!

10 Layer Leaf Carrier

Maximaal kweekoppervlak per m² vloeroppervlak
De Leaf Carrier onderscheidt zich door een minimale laagdikte (9 mm) en maximale draagkracht van de planttrays. Omdat de LED’s zijn geïntegreerd in de trays waarop de zaadjes zich ontwikkelen, ontstaat een maximaal kweekoppervlak per m² kweekruimte.

Met de 10-laagse Leaf Carrier (2,00 meter hoogte) hebt u – op slechts 1 m² vloeroppervlak – maar liefst 9,4 m² kweekoppervlak tot uw beschikking! Een veel toegepaste zaaitray heeft een afmeting van 40 x 60 cm.
Op één laag van de Leaf Carrier passen precies 4 van deze trays. Dat zijn 28 trays op de 7-laags Leaf Carrier en 40 trays op de 10-laags Leaf Carrier, waardoor op één kweekkar tot enkele duizenden jonge groente- en kruidenplantjes opgekweekt kunnen worden.

Naar wens kan op de 10-laagse Leaf Carrier een optionele aluminium plaat worden bevestigd, waarop grotere gewichten geplaatst kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan een eb- en vloed-systeem om alle zaadjes vraaggestuurd van voldoende water te voorzien.

Exact het juiste kleurenspectrum
De unieke, energiezuinige LED-verlichting in de Leaf Carrier bundelt het – voor jonge groente- en kruidenplantjes essentiële – rode en blauwe licht. Doordat het licht al bij de bron wordt gemengd, ontvangt ieder zaadje op de planttray exact het juiste kleurenspectrum.
In combinatie met een optimale warmtespreiding draagt de Leaf Carrier zorg voor een egale opkomst en groei van uw plantjes, zowel in het midden als aan de rand van elke tray. Omdat geen afstand voor lichtmenging ingecalculeerd hoeft te worden, kunnen alle zaadjes zeer dicht tegen de LED’s worden geplaatst, zonder risico op verbranding. Hierdoor wordt uitval van groente- en kruidenzaden tot een absoluut minimum beperkt.

Gelijkmatige opkomst en stabiele groei
Een juiste plaatsing van de LED’s en een uitgekiende opbouw van de lichtdoorlatende trays zorgen voor een egaal lichtbeeld. Zowel in het midden als aan de rand van de planttrays, waarmee u verzekerd bent van een gelijkmatige opkomst én stabiele groei van uw jonge plantjes. Door de hoge lichtuniformiteit kan de afstand tussen de jonge plantjes en bovenliggende plaat aanzienlijk kleiner zijn dan bij traditionele systemen.

Geen risico op opwarming/uitdroging
De LED-verlichting in de Leaf Carrier geeft nauwelijks warmte af. En doordat de kweekproducten op een geavanceerde kunststof tray worden geplaatst, worden hitteontwikkeling onder de zaadjes/jonge plantjes én verdamping (verlies van water) voorkomen. Opwarming en/of uitdroging van de zaadjes en jonge plantjes is met de Leaf Carrier dus niet aan de orde.

Wilt u meer weten over dit onderwerp, neem hier contact met ons op.