Leaf Carriers – voor plantenweefselproductie in klimaatcellen, labs en vitro-omgevingen

Liesbeth van Deemter Laboratorium

De cellen van veel snijbloemen, tuinplanten, struiken en bomen hebben de mogelijkheid om uit te groeien tot volledig nieuwe planten, mits de omgeving waarin ze worden gekweekt aan de beste klimaatcondities voldoet. Onder andere temperatuur, luchtvochtigheid en lichtintensiteit moeten afzonderlijk en uiterst nauwkeurig geregeld kunnen worden, om de weefselkweek te laten slagen. Bovendien moet de omgeving (semi)steriel én stabiel zijn. De 15- en 10-laagse (waterdichte) Leaf Carrier kweekkarren van Bever Innovations kunnen hier uitstekend in voorzien.

De belangrijkste voordelen voor de productie van plantenweefsels

Plantenweefselkweek heeft een aantal grote voordelen. Zo kunnen planten die goede bloemen en vruchten produceren exact gekopieerd worden. Bovendien is er minder kans op het overbrengen van plantenziektes en plaaginsecten en zijn gezonde planten zeer snel te vermeerderen. De weefselkweek vindt vaak plaats in petrischaaltjes, die gevuld worden met een medium zoals agar waarin diverse voedingsstoffen zijn opgelost. Vervolgens moeten de juiste temperatuur, luchtvochtigheid en lichtomstandigheden zorgen dat er groeischeuten in de weefsels ontstaan, die vervolgens worden afgesneden en beworteld. Zodra de plantjes groot genoeg zijn, kunnen ze verplaatst worden naar de potgrond, om in een broeikas verder uit te groeien tot volwassen plant.

Om de ontwikkeling van cel tot jonge plant te stimuleren en om een zo hoog mogelijke kweekmarge te borgen, kiezen steeds meer kwekers voor de Leaf Carrier kweekkarren van Bever Innovations. En dat is niet voor niets!

Maximaal kweekoppervlak per m² vloeroppervlak
De Leaf Carriers onderscheiden zich door een minimale laagdikte (9 mm) en maximale draagkracht van de planttrays. Doordat de LED’s zijn geïntegreerd in de trays waarop de jonge plantjes staan, ontstaat een maximaal kweekoppervlak per m² kweekcel. Op de grootste kweekkar (2,27 meter hoogte) kunnen tot wel 15 planttrays eenvoudig gemonteerd worden, waardoor u – op slechts 1 m² vloeroppervlak – ruim 14 m² kweekoppervlak tot uw beschikking heeft! Hierdoor kunnen op één kweekkar enkele tienduizenden plantjes worden gekweekt. Vergelijkt u dit met een standaard CC/Deense Trolley, dan heeft één 15-laagse Leaf Carrier de capaciteit van maar liefst vijf standaardtrolleys!

De 10-laagse Leaf Carrier heeft een hoogte van 2,00 meter en biedt ruimte aan maar liefst 9,4 m² kweekoppervlak. Op deze Leaf Carrier kan optioneel een roestvrijstalen plaat worden bevestigd, waarop ook grotere gewichten geplaatst kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan bakken water om alle plantenweefsels vraaggestuurd van voldoende water te voorzien.

10 Layer Leaf Carrier

Exact het juiste kleurenspectrum
De unieke, energiezuinige LED-verlichting in de Leaf Carriers bundelt het – voor weefselkweek essentiële – rode en blauwe licht. Doordat het licht al bij de bron wordt gemengd, ontvangt ieder kweekschaaltje op de tray exact het juiste kleurenspectrum. In combinatie met een optimale warmtespreiding dragen de Leaf Carriers zorg voor een egale opkomst en groei van uw plantenweefsels, zowel in het midden als aan de rand van iedere tray. Omdat geen afstand voor lichtmenging ingecalculeerd hoeft te worden, kunnen alle plantenbakjes of petrischaaltjes zeer dicht tegen de LED’s worden geplaatst, zonder risico op verbranding.


Gelijkmatige opkomst én stabiele groei van uw plantenweefsels
Een juiste plaatsing van de LED’s en een uitgekiende opbouw van de lichtdoorlatende trays zorgen voor een egaal lichtbeeld. Zowel in het midden als aan de rand van de trays, waarmee u verzekerd bent van een gelijkmatige opkomst én stabiele groei van uw plantenweefsels. Door de hoge lichtuniformiteit kan de afstand tussen de kweekschaaltjes en de bovenliggende plaat aanzienlijk kleiner zijn dan bij traditionele systemen.


Geen risico op opwarming/uitdroging
De LED-verlichting in de Leaf Carriers geeft nauwelijks warmte af, waardoor hitteontwikkeling onder de plantjes én verdamping (verlies van water) worden voorkomen. Opwarming en/of uitdroging van de plantencellen is met de Leaf Carriers dan ook niet aan de orde.

Onderscheidend vermogen van de Leaf Carriers:

Mobiele kweekkar voorkomt overpakken van producten
De Leaf Carriers kunnen eenvoudig vanuit de kweekruimte naar de bewerkingsafdeling worden gereden, en vice versa. Hierdoor wordt kostbare (overpak)tijd bespaard.

Geen grote investeringen vooraf
Dankzij de mobiele, flexibele en plug-and-play Leaf Carriers zijn grote investeringen vooraf bovendien niet aan de orde. Een ruimte met een stroomvoorziening is alles wat u nodig hebt! Start eenvoudig met één 15- of 10-laagse Leaf Carrier en voeg kweekkarren toe zodra uw business groeit.

Zeer gunstige Return On Investment (ROI)
Klimaatcellen, labs en vitro-omgevingen hebben relatief hoge investerings- (CAPEX) en exploitatiekosten (OPEX). Omdat de Leaf Carriers een zeer hoge plantdichtheid hebben – tot 14 m² kweekoppervlak per m² vloeroppervlak – is een zeer snelle en hoge Return On Investment mogelijk.

Minimalistisch, functioneel, robuust en hygiënisch design
De Leaf Carriers onderscheiden zich door een minimalistisch, functioneel, robuust en hygiënisch design. Alle kabels, voedingen en intelligentie zijn netjes weggewerkt in het frame van de kweekkarren, waardoor beschadigingen aan de karren tot een minimum worden beperkt. Bovendien kan vuil zich nergens ophopen. Zowel de trays als frames zijn zeer eenvoudig te reinigen. Dat maakt de Leaf Carriers geschikt voor toepassing in klimaatcellen, labs en vitro-omgevingen.

Een optimaal groeiklimaat tegen een minimaal energieverbruik
De Leaf Carriers worden standaard uitgerust met de Smart Technology van Bever Innovations Horticulture Lighting, waarmee gebruikers de planttrays eenvoudig en separaat kunnen beheren en beheersen. Middels een app op de smartphone of tablet kan niet alleen het licht op de trays eenvoudig worden aan- en uitgeschakeld, maar kunnen ook in- en uitschakeltijden worden (voor)geprogrammeerd en lichtsterktes (μmol) worden aangepast. Zowel per kweekkar als per tray en volledig conform de (cyclus)behoeften van uw plantenweefsels. Een optimaal groeiklimaat tegen een minimaal energieverbruik is het duurzame resultaat.

Om lokaal gebruik te kunnen maken van de Smart Technology is een internet/wifi-infrastructuur niet nodig. Voor wie de kweekkarren ook op afstand en via de Bever Innovations webportal wil kunnen beheren en beheersen, is de toevoeging van een speciale Connected Bridge (gateway) met internetaansluiting voldoende.